Fifa teki historiallisen päätöksen nimeämällä ensimmäistä kertaa naistuomareita miesten MM-kisoihin. Kaikki 129 tuomaria nimettiin tällä viikolla.

Fifa julkisti tällä viikolla niiden 36 erotuomarin, 69 avustajan tuomarin sekä 24 videotuomarin nimet, jotka tulevat tuomitsemaan pelejä vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoissa. Tuomareita on valittu kaikilta kuudelta mantereelta. Valintakriteereinä on käytetty tuomarien suoriutumista aiemmissa Fifan turnauksissa sekä muissa kilpailuissa.

– Kuten aina, meidän kriteerimme on ”laatu ennen kaikkea”. Nyt nimetyt tuomarit edustavat maailman parasta tuomariosaamista. Vuoden 2018 MM-kisat olivat todella menestyksekkäät, osittain tuomaroinnin korkean tason takia, ja teemme parhaamme ollaksemme vielä parempia Qatarissa, Fifan tuomarikomitean puheenjohtaja Pierluigi Collina sanoi.

Nimitettyjen tuomarien lista on historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa miesten MM-kisoissa on mukana myös naistuomareita. Fifa nimitti turnaukseen erotuomarit Stéphanie Frappartin, Salima Mukansagan ja Yoshimi Yamashitan, sekä avustavat tuomarit Neuza Backin, Karen Diáz Medinan ja Kathryn Nesbittin.

– Olemme todella iloisia, että olemme pystyneet nimeämään naistuomareita ensimmäistä kertaa miesten MM-kisojen historiassa, Collina sanoi.

– Tämä osoittaa selvästi, että vain osaamisella on väliä, ei sukupuolella. Toivon, että tulevaisuudessa naistuomarien nimeäminen miesten turnauksiin nähdään täysin normaalina, eikä sensaatiomaisena. He ansaitsevat paikkansa MM-kisoissa, koska he ovat suoriutuneet korkealla tasolla pitkän aikaa, mikä on meille tärkein peruste.

MM-kisoihin valitut tuomarit aloittavat valmistautumisensa kesällä, jolloin he osallistuvat Fifan järjestämiin seminaareihin Asunciónissa, Madridissa ja Dohassa. Seminaareissa muun muassa analysoidaan tilanteita yhdessä videolta sekä tehdään käytännön harjoituksia.

– Valmistautumisen avainasemassa on pelaajien sekä pelin, sen johdonmukaisuuden ja yhtenäisyyden suojelu, pelin ymmärtäminen taktisesta ja teknisestä perspektiivistä sekä pelaajien ja joukkueiden eroavaisuuksien ymmärtäminen. Emme voi poistaa kaikkia virheitä, mutta teemme parhaamme, Fifa erotuomarijohtaja Massimo Busacca sanoi.

Vuoden 2022 miesten MM-kisat pelataan Qatarissa 21.11.–18.12. Kaikki turnaukseen nimetyt tuomarit voit katsoa täältä.


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth