Ruotsi ei tule pelaamaan vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoissa Qatarissa ensi talvena. Joukkue hävisi ratkaisevan MM-karsintaottelun Puolalle tiistaina vieraskentällä. Robert Lewandowski ja Piotr Zielinski tekivän kumpikin maalin 2–0 voitossa ja veivät Puolan MM-kisoihin.

Euroopan MM-karsintojen B-polun finaalissa panokset olivat selvät: voittaja pelaa ensi talvena vuoden 2022 MM-kisoissa. Häviäjä joutuu katsomaan kisat televisiosta. Ottelu pelattiin mylvivän puolalaisyleisön edessä Chorzówissa. Paikalle oli saapunut myös pieni joukko ruotsalaiskannattajia, jotka toivoivat näkevänsä joukkueensa etenevän MM-kisoihin.

Ottelun alku oli vaikea Ruotsille. Puola otti aggressiivisesti kiinni Ruotsin pelinavausvaiheeseen, ja vierasjoukkue oli pakotettu avaamaan pitkillä palloilla. Ruotsi sai kuitenkin ottelun ensimmäisen laukauksen, kun Alexander Isak pääsi kokeilemaan Wojciech Szczęsnyn valppautta noin vartin kohdalla.

Ensimmäinen todellinen maalipaikka syntyi Ruotsin vastahyökkäyksen päätteeksi 18. minuutilla. Emil Forsberg pääsi laukomaan vasemmalla jalallaan, mutta Szczęsny onnistui torjumaan tilanteen kulmaksi. Vain minuuttia myöhemmin Ruotsilla oli seuraava huippupaikka, mutta Puolan puolustus onnistui blokkaamaan Dejan Kulusevskin vedon.

Ruotsin hyvän vaiheen jälkeen Puola alkoi päästä peliin kiinni. Joukkue löysi suuria tiloja Ruotsin puolustusalueen laidoilta, ja pääsikin laukomaan vaarallisesti pariin otteeseen. Valmista ei Puolan hyökkäyksistä kuitenkaan syntynyt. Ruotsi sai vielä luotua painetta jakson lopussa ja onnistui painamaan Puolan puolustusasemiin hyvin toimineella prässillään.

Ensimmäinen jakso oli vahvasti asetelmien hakemista ja kamppailua pallonhallinnasta kahden tasaväkisen joukkueen kesken. Lukemat 0–0 kuvastivat hyvin pelin kulkua. Ruotsi loi kuitenkin joukkueista selvästi paremmat paikat.

– Ruotsi pelasi todella hyvin. Ainoastaan maali jäi puuttumaan, Ruotsin entinen maajoukkuepelaaja Kim Källström summasi C Moren studiossa tauon aikana.

Toinen jakso koitui Ruotsin kohtaloksi

Ruotsi sai myös toisen jakson ensimmäisen maalintekopaikan, kun Dejan Kulusevski pääsi laukomaan hyvästä paikasta Puolan rangaistusalueen sisältä. Laukaus kuitenkin suuntautui päin Szczęsnyä.

Kulusevskin paikan jälkeen Ruotsin painajainen kuitenkin alkoi. Puolan erikoistilanteen seurauksena Jesper Karlström tuli irtopalloon liian kovaa ja kaatoi Puolan hyökkääjän, minkä seurauksena pallo tuomittiin pilkulle. Robert Lewandowski ei epäonnistunut, vaan ohitti Robert Olsonin varmasti.

Vasta 49. peliminuutilla tullut maali oli ruotsalaisille vaikea pala purtavaksi. Maalin jälkeen Ruotsi sai kuitenkin aikaan jonkinlaista painetta. Ensin Szczęsny joutui torjumaan Forsbergin hyvän yrityksen, sitten Victor Lindelöf nousi kulmapotkussa korkeimmalle. Pusku suuntautui kuitenkin yli maalin.

Ottelun vaihtoruletti alkoi 67. minuutilla. Anthony Elanga korvasi Robin Quaisonin Ruotsin hyökkäyksessä ja Mattias Svanberg epäonnisen Karlströmin.

Ruotsi sai kuitenkin uuden kylmän suihkun vain neljä minuuttia myöhemmin. Marcus Danielsson menetti pallon helpon näköisesti omalla puolustusalueellaan ja Piotr Zielinski pääsi karkaamaan läpiajoon. Puola meni jo kahden maalin johtoon kirkuvan kotiyleisön edessä.

Puola sai maalista valtavasti energiaa, ja vain Olsonin kaksi huipputorjuntaa pitivät Ruotsin vielä jotenkuten pelissä mukana. Ruotsi yritti pakottaa peliä Puolan päätyyn vaihtamalla kentälle lisää hyökkäysvoimaa Zlatan Ibrahimovicin ja Jesper Karlssonin muodossa.

Todellista kiriä joukkue ei kuitenkaan saanut aikaan. Kaksi päästettyä maalia reilun 20 minuutin sisään osoittautui liian suureksi takaiskuksi, eikä Ruotsin joukkue todella toipunut shokistaan missään vaiheessa. Huolimatta todella hyvästä ensimmäisestä jaksosta Ruotsi joutui ottelun päätteeksi katselamaan puolalaisten juhlia. Puola pelaa Qatarin MM-kisoissa; Ruotsi ei.


Kanada - Uusi-Seelanti