Oseanian MM-karsinnat pääsevät vihdoin pitkän odotuksen jälkeen alkamaan, kun Cookinsaaret ja Salomonsaaret iskevät yhteen tänään klo 15:00 Suomen aikaa. Qatarissa turnausmuotoisesti järjestettävät karsinnat tarjoavat 15 ottelua 14 päivän sisään, ja niiden voittaja selviää 30. maaliskuuta.

Hyviä asioita kannattaa odottaa. Aina tämä vanha sananlasku ei pidä paikkaansa, mutta tänään Oseanian maanosan maajoukkueiden pelaajat ovat varmasti sitä mieltä, että odottaminen palkittiin. Oseanian MM-karsinnat vuoden 2022 MM-kisoihin pääsevät lopulta alkamaan lähes kahden vuoden odotuksen jälkeen.

Muiden maanosien MM-karsinnat ovat jo loppusuoralla yli puolitoista vuotta kestäneen urakan jälkeen. Ensimmäiset karsintaottelut pelattiin jo kesäkuussa 2019, ja viimeiset paikat MM-kisoihin tai maanosien välisiin jatkokarsintoihin jaetaan tämän kuun lopussa.

Oseanian karsintoihin osallistuvat kahdeksan maata pääsevät kuitenkin vasta nyt aloittamaan oman karsintaurakkansa koronapandemian muutettua suunnitelmia useaan kertaan. Oseanian maajoukkueet eivät ole pelanneet virallisia otteluita vuoden 2019 jälkeen, joten innostuneisuus ennen torstaina alkavia karsintoja on käsin kosketeltava.

Oseanian MM-karsinnat pelataan miniturnauksena Qatarissa

Oseanian MM-karsinnat pelataan poikkeuksellisen aikataulun takia miniturnauksena, joka järjestetään tulevilla MM-näyttämöillä Qatarissa. Kaikki karsintojen ottelut pelataan yhdellä kertaa, ja karsintojen voittaja on selvillä jo maaliskuun loppuun mennessä.

MM-karsintojen ensimmäinen peli pelataan tänään klo 15:00 Suomen aikaa Cookinsaarten ja Salomonsaarten välillä. Finaali on vuorossa 30. maaliskuuta. Näiden välissä kahdeksan joukkuetta pelaa yhteensä 14 ottelua.

Oseanian MM-karsintojen kahdeksan joukkuetta on jaettu kahteen neljän joukkueen lohkoon. Lohkovaiheessa joukkueet kohtaavat toisensa kertaalleen. Kummankin lohkon kaksi parasta etenee välieriin, joiden voittajat kohtaavat karsintojen finaalissa.

MM-karsintojen voittajalle ei kuitenkaan ole luvassa varmaa paikkaa Qatarin MM-kisoissa, vaan joukkue etenee maanosien välisiin MM-jatkokarsintoihin, jotka pelataan kesäkuussa Qatarissa. Jatkokarsinnoissa Oseanian karsintavoittaja kohtaa Pohjois- ja Väli-Amerikan karsintojen neljänneksi tulleen joukkueen. Ottelun voittaja etenee MM-kisoihin.

Oseanian MM-karsintojen alkulohkot

Lohko A:
Salomonsaaret
Tahiti
Vanuatu
Cookinsaaret

Lohko B:
Uusi-Seelanti
Uusi-Kaledonia
Fidzi
Papu-Uusi-Guinea

Uusi-Seelanti karsintojen ylivoimainen suosikki

Uusi-Seelanti on voittanut kaikki Oseanian MM-karsinnat sen jälkeen, kun Australia vaihtoi osaksi Aasian Jalkapalloliittoa. Joukkue on myös Oseanian korkeimmalle sijoitettu joukkue Fifan maailmanrankingissa, ja täten Oseanian karsintojen selkeä ennakkosuosikki. Joukkueessa on monia suurellekin yleisölle tuttuja nimiä, muun muassa Burnleyn hyökkääjä Chris Wood. Jos Uusi-Seelanti ei karsintoja voita, voidaan puhua jo pienimuotoisesta ihmeestä.

– Menneen vuoden aikana olemme osoittaneet, mihin joukkueena pystymme. Nyt meidän on laitettava kaikki harjoittelemamme peliin, kun taistelemme paluusta MM-kisoihin, joukkueen valmentaja Danny Hay sanoo.

Uusi-Seelanti ei kuitenkaan voi lähteä miniturnaukseen takki auki. Etenkin Salomonsaaret ja Fidzi ovat joukkueita, jotka voivat hyvänä päivänä yllättää maanosan ykkösen, ja kumpikin joukkueista lähteekin karsintoihin suurin odotuksin. Etenkin Salomonsaarten viimeaikaiset tulokset ovat olleet lupauksia herättäviä.

Oseanian MM-karsintojen otteluohjelma

Solomon Islands - New Zealand

 


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth