Kanada on todella lähellä Pohjois- ja Väli-Amerikan MM-karsintojen lohkovoittoa ja historiansa toista paikkaa jalkapallon MM-kisoissa. Kahdesta muusta paikasta käydään kiivas taisto neljän muun joukkueen välillä. Lohkon neljäs jatkaa MM-jatkokarsintaan.

Kanada nappasi äärimmäisen turvallisen oloisen otteen paikasta jalkapallon MM-kisoissa ensimmäistä kertaa 36 vuoteen voittamalla tammikuun karsintaotteluissa Hondurasin ja EL Salvadorin sekä päävastustajansa USA:n. Kanada johtaa Pohjois- ja Väli-Amerikan karsintalohkoa nyt neljän pisteen erolla USA:han ja Meksikoon.

Tärkeämpää kanadalaisten kannalta on kuitenkin kahdeksan pisteen ero neljäntenä olevaan Panamaan, kun enää kolme ottelua on pelaamatta. Pohjois- ja Väli-Amerikan jalkapalloliiton eli Concacafin karsintojen kolme parasta jatkaa suoraan Qatarin MM-kisoihin. Kanada tarvitsee jäljellä olevista otteluistaan vain yhden pisteen varmistaakseen paikkansa MM-kisoissa. Kanada kohtaa maaliskuussa Costa Rican, Jamaikan ja viimeisellä kierroksella juuri Panaman.

Myös USA ja Meksikon ovat lähellä suoraa paikkaa Qatarin MM-kisoissa. Joukkueet ovat tasapisteissä lohkon toisena ja kolmantena, neljä pistettä Panamaa karussa. Joukkueet kohtaavat kuitenkin maaliskuussa vielä toisensa. Tappio keskinäisestä ottelusta tarjoaisi Panamalle mahdollisuuden nousta pisteen päähän. Lisäksi USA ja Panama kohtaavat vielä toisensa kertaalleen.

USA kohtaa lisäksi Costa Rican karsintojen päätöskierroksella. Meksikon kaksi viimeistä ottelua ovat lohkojumbona olevaa Hondurasia sekä El Salvadoria vastaan. Panama kohtaa Kanadan ja USA:n lisäksi myös Hondurasin.

Panaman lisäksi myös viidentenä olevalla Costa Ricalla on mahdollisuus nousta haastamaan suorasta paikasta MM-kisoihin. Joukkue on vain pisteen Panamaa perässä. Costa Rica kohtaa viimeisillä kierroksilla Kanadan, El Salvadorin ja USA:n.

Myös neljännellä paikalla on merkitystä. Concacafin MM-karsintojen nelonen jatkaa maanosien väliseen jatkokarsintaan Oseanian karsintojen voittajaa vastaan. Jatkokarsintaottelu pelataan kesäkuun puolessavälissä. Kärkiviisikosta neljä joukkuetta jatkaa siis joko suoraan MM-kisoihin tai MM-jatkokarsintaan.

Pohjois- ja Väli-Amerikan MM-karsintojen otteluohjelma

 

Panama - Kanada
Jamaica - Honduras
Mexico - El Salvador
Costa Rica - USA

 

Pohjois- ja Väli-Amerikan MM-karsintojen tilanne

 

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Kanada
14
8
4
2
23 - 7
28
2
Meksiko
14
8
4
2
17 - 8
28
3
USA
14
7
4
3
21 - 10
25
4
Costa Rica
14
7
4
3
13 - 8
25
5
Panama
14
6
3
5
17 - 19
21
6
Jamaika
14
2
5
7
12 - 22
11
7
El Salvador
14
2
4
8
8 - 18
10
8
Honduras
14
0
4
10
7 - 26
4