Riippumaton tutkimus paljasti, että Fifan suunnitelma muuttaa jalkapallon MM-kisat kahden vuoden välein pelattavaksi vahingoittaisi kilpailun arvoa niin taloudellisesti kuin urheilullisesti.

Fifan johtajat ovat saaneet päähänsä muuttaa halki historian neljän vuoden välein järjestettävät jalkapallon MM-kisat kahden vuoden välein järjestettäviksi. Maaosaliitot, kuten Uefa, ovat luonnollisesti tätä suunnitelmaa vastaan, koska se käytännössä tuhoaisi maanosien omat kilpailut, kuten EM-kisat.

Uefa on jo useaan otteeseen kritisoinut Fifan suunnitelmaa, väittäen siitä olevan enemmän haittaa kuin hyötyä. Nyt Uefalla on myös faktaa väitteidensä tueksi, sillä Oliver & Ohlbaum -konsulttiyrityksen teettämän tutkimuksen mukaan kahden vuoden välein järjestettävät MM-kisat olisivat haitallisia myös turnaukselle itselleen.

Uusittu ottelukalenteri haitallinen maajoukkueille ja seuroille

Ensimmäisenä huolenaiheen tutkimus nostaa esiin ottelukalenterin mahdottomuuden ja pelaajien lisääntyneen rasituksen. Vaikka Fifan virallisen kannan mukaan muutoksen tarkoituksena olisi pelaajien rasituksen keventäminen, on väite jokseenkin ristiriidassa sen kanssa, että kahden vuoden välein pelattavat MM-kisat johtaisivat tilanteeseen, jossa joka kesä pelattaisiin globaalit tai maanosakohtaiset arvokisat.

Tutkimuksen mukaan tämän voi olettaa vain lisäävän pelaajien fyysistä ja henkistä rasitustilaa, minkä lisäksi rasitusta lisäisi kisojen luoma uusi karsintajärjestelmä.

Fifan ehdotukseen kuului arvokisakarsintojen pelaaminen miniturnauksina kesken kauden, mikä tarkoittaisi sitä, että maaottelutauot olisivat nykyistä pidempiä mutta niitä olisi harvemmin. Muutos johtaisi, tutkimuksen mukaan, siihen, että pelaajat, jotka jo nyt pelaavat kaikkein eniten, tulisivat pelaamaan vielä enemmän. Samalla kaikkien muiden ottelumäärä vähenisi.

Tämä tarkoittaisi maille, jotka eivät selviä lopputurnaukseen, pienempää määrää kilpailullisia otteluita ja todella pitkiä taukoja otteluiden välissä; taukoja, joiden aikana maajoukkueet eivät olisi minkäänlaisessa kosketuksessa faneihinsa.

Uusittu ottelukalenteri ei myöskään sopisi maajoukkueiden tarpeisiin, eivätkä tarjoaisi tilaisuuksia ajaa uusia pelaajia vähitellen sisään maajoukkueeseen. Samalla maajoukkueet joutuisivat mahdollisesti pelaamaan huomattavasti suuremman määrän otteluita ilman loukkaantuneita avainpelaajiaan, koska ottelut olisi tiivistetty nykyistä lyhyemmän ajan sisään.

Pitkät maaottelutauoilla kesken kauden olisi negatiivinen vaikutus myös seurajoukkueiden arkeen; etenkin Suomen kaltaisissa maissa, joissa kansallista liigaa pelataan ilmastosyistä kesällä. Pitkät maaottelutauot kesken talven tarkoittaisivat, että pelaajat joutuisivat lomakaudellaan maajoukkueen matkaan jopa kuukaudeksi.

Miesten MM-kisat dominoivat nyt jo muita turnauksia; kahden vuoden välein järjestettävä turnaus dominoisi vielä enemmän

Myös naisten maajoukkuejalkapallo kärsisi muutoksesta, vaikka Fifa muuta väittääkin. Jalkapallon naisten MM-kisat eivät enää nauttisi eksklusiivista asemaa niinä vuosina, jolloin kisat pelataan, vaan joutuisivat jakamana huomioarvon joidenkin muiden arvokisojen kanssa, mikä puolestaan vaikuttaisi negatiivisesti naisten jalkapallon kasvuun.

Myös nuorten arvokisoja pitäisi tulla muokkaamaan miesten arvokisojen ehdoilla, mikä todennäköisesti vähentäisi nuorten pelaamien kilpailullisten otteluiden määrää ja heidän mahdollisuuksiaan testata itseään lajin parhaita vastaan.

Lisäksi jalkapallon MM-kisojen muuttaminen kahden vuoden välein pelattavaksi vaikuttaisi monen muun lajin olemassaoloon negatiivisesti.

Myös maanosaliittojen tulot putoaisivat

Kaiken lisäksi maanosaliittojen tulot, joista liitot muodostavat yksittäisten maiden liitoille, kuten Suomen Palloliitolle, maksettavat avustukset, putoaisivat merkittävästi. Tutkimuksen mukaan Uefan tulot saattaisivat neljän vuoden syklin aikana pudota jopa kolme miljardia euroa, kun tulot sekä EM-karsinnoista, Kansojen liigasta että sponsoreilta putoaisivat.

Uefa onkin jyrkästi sitä mieltä, että kahden vuoden välein järjestettävien MM-kisojen haitta on suurempi kuin niistä saatava hyöty.