Kuva: Fauzan Saari / Unsplash

Viimeiset Euroopan maille menevät paikat vuoden 2022 Qatarin MM-kisoissa ratkaistaan keväällä pelattavien MM-jatkokarsintojen perusteella. Otteluparit jatkokarsintojen ensimmäiseen vaiheeseen arvotaan tänään Zürichissä klo 18:00 Suomen aikaa.

Vaikka lohkovaihe päättyi, MM-karsinnat jatkuvat

Euroopan MM-karsintalohkot pelattiin loppuun reilu viikko sitten. Viimeiseen otteluun asti jatkokarsintapaikasta taistellut Suomi joutui nöyrtymään kotonaan Ranskalle, eikä Huuhkajilla ole täten asiaa seuraaviin jalkapallon miesten MM-kisoihin.

Kymmenen lohkovoittajaa, jotka etenevät marras-joulukuussa pelattaviin MM-kisoihin, ovat Serbia, Espanja, Sveitsi, Ranska, Belgia, Tanska, Hollanti, Kroatia, Englanti ja Saksa.

MM-karsinnat eivät kuitenkaan olleet Euroopan osalta vielä tässä, sillä kymmenen lohkokakkosta pelaavat maaliskuussa kahden Uefan Kansojen liigan voittajan kanssa 12 joukkueen miniturnauksen, jonka kolme voittajaa pääsevät myös Qatarin MM-kisoihin.

Jatkokarsinnat ovat täynnä jännitystä, sillä paikasta MM-kisoihin taistelee muun muassa Ruotsin ja Walesin ohella sellaisia jalkapallon suurmaita kuin Italia ja Portugali. Lisäksi kaikki otteluparit ovat yksiosaisia, mikä avaa tavallista suuremmat mahdollisuudet yllätyksille.

Jatkokarsintaan edenneet joukkueet jaettu kahteen koriin

Kaikki 12 joukkuetta on sijoitettu kahteen eri arvontakoriin. Kuusi MM-karsintojen parasta lohkokakkosta on sijoitettu ykköskoriin. Nämä joukkueet pelaavat ensimmäisen pudotuspeliottelun kotonaan.

Kuusi parasta lohkokakkosta määriteltiin lohkomenestyksen perusteella. Koska osassa karsintalohkoista oli vain viisi joukkuetta, ei kuuden joukkueen lohkoissa viimeiseksi tullutta vastaan pelattuja otteluita huomioitu ollenkaan.

Ykköskorin joukkueet ovat Ruotsi, Wales, Italia, Skotlanti, Portugali ja Venäjä.

Toiseen arvontakoriin on puolestaan sijoitettu loput neljän MM-karsintojen lohkokakkosta sekä kaksi Kansojen liigan kautta MM-jatkokarsintaan päässyttä joukkuetta.

Kakkoskorin joukkueet ovat: Pohjois-Makedonia, Ukraina, Puola, Tšekki, Itävalta ja Turkki.

Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella ykkös- ja kakkoskorin joukkueet kohtaavat toisensa. Yksiosaisten välierien voittajat etenevät finaaliotteluihin, joiden voittajat taas selviävät MM-kisoihin.

Näin arvonta etenee

Ykköskorin joukkueet arvotaan ensin osaksi playoff-puuta. Tällä on merkitystä, sillä otteluparien 1 ja 2 voittajat kohtaavat finaalissa toisensa, kuten kohtaavat myös otteluparien 3 ja 4 voittajat sekä otteluparien 5 ja 6 voittajat.

Tämän jälkeen jokaiselle ykköskorin joukkueelle arvotaan vastustaja toisesta arvontakorista. Poliittisista syistä Ukraina ja Venäjä eivät voi kohdata toisiaan, joten jos näin käy, sijoitetaan jompikumpi joukkueista toiseen playoff-puuhun. Lopuksi arvotaan se, kumman otteluparin voittaja pääsee pelaamaan finaalin kotonaan.

MM-jatkokarsinnat pelataan maaliskuussa

Välierät pelataan maaliskuun 24. päivä. Finaalit puolestaan pelataan viisi päivää myöhemmin, maaliskuun 29. päivä. Arvonnan voi katsoa suorana Fifan kotisivuilta.