Kuva: Wallpaperflare.com

Ensi vuonna pelattaviin Qatarin MM-kisoihin on tähän mennessä selviytynyt 13 maata. 19 kisapaikkaa on vielä jakamatta. Useampi suurmaa on ollut karsinnoissa vaikeuksissa, eikä yllätyksiltä olla vältytty.

MM-karsinnat ovat tarjonneet runsaasti jännitystä ja draamaa, usean lajin mahtimaan kompuroidessa alkulohkovaiheessa. Euroopan MM-karsinnoissa hallitseva maanosan mestari Italia jäi lohkonsa kakkoseksi ja joutuu tyytymään jatkokarsintoihin. Sama kohtalo on Portugalilla, joka hävisi jännittävien vaiheiden jälkeen lohkon viimeisen ottelunsa Serbiaa vastaan. Myös Ruotsi hakee vauhtia jatkokarsinnoista, sen hävittyä viime hetkillä Espanjalle. Suoran kisapaikan lohkovoittajina saavuttivat Tanska, Saksa, Belgia, Ranska, Kroatia, Espanja, Serbia, Englanti, Sveitsi, sekä Hollanti.

Jatkokarsintoihin etenee 10 lohkokakkosta, sekä kaksi Nations Leaguen parasta lohkoykköstä, jotka eivät yltäneet karsintalohkossaan kahden parhaan joukkoon. Ensi vuoden maaliskuussa pelattavissa jatkokarsinnoissa 12 maata jaetaan kolmeen neljän joukkueen ryhmään, joissa pelataan kaksi yksiosaista välieräottelua. Välierien voittaneet joukkueet etenevät finaaliin, joiden voittajille on tarjolla MM-kisapaikka. Kun jäljellä on vain kolme paikkaa, on selvää, että kovia maita jää rannalle ensi vuoden MM-kisoista. Jatkokarsintoihin etenevät maat ovat Portugali, Skotlanti, Italia, Venäjä, Ruotsi, Wales, Turkki, Puola, Pohjois-Makedonia, Ukraina, Itävalta, sekä Tšekki.

Etelä-Amerikan jättiläiset Brasilia ja Argentiina nähdään Qatarissa – Viimeisistä kisapaikoista taistellaan myös Afrikassa, Aasiassa, Pohjois- ja Keski-Amerikassa, sekä Oseaniassa

Etelä-Amerikan MM-karsinnoista tiensä Qatariin ovat lunastaneet tähän mennessä Brasilia ja Argentiina. Myös kolmantena oleva Ecuador on tällä hetkellä vahvasti menossa kisoihin, kun neljä parasta saavuttaa suoran kisapaikan. Yllättävänä voidaan pitää perinteisten MM-kisajoukkuiden Uruguayn ja sekä Chilen taaperrusta. Maat ovat sijoilla kuusi ja seitsemän, mutta vain pisteen perässä neljäntenä olevasta Kolumbiasta.

Afrikan MM-karsinnat ovat edenneet kolmanteen ja viimeiseen vaiheeseen. Algeria, Kamerun, Kongon demokraattinen tasavalta, Egypti, Ghana, Mali, Marokko, Nigeria, Senegal ja Tunisia taistelevat viidestä kisapaikasta. Takavuosien kestomenestyjä Norsunluurannikko jää jälleen ulos MM-kisoista.

Aasian MM-karsinnat pelataan niin ikään kolmessa vaiheessa. Jäljellä on 12 maata, jotka taistelevat kahdessa lohkossa neljästä kisapaikasta. Lohkojen kaksi parasta joukkuetta ovat tällä hetkellä Iran ja Etelä-Korea, sekä Saudi-Arabia ja Japani. Pelaamatta on kuitenkin vielä neljä kierrosta. Kisaisäntä Qatar ei luonnollisesti osallistu karsintoihin, vaan lunastaa paikkansa automaattisesti.

Kanada on pelannut vahvasti Pohjois- ja Keski-Amerikan karsinnoissa. Maa on tällä hetkellä lohkonsa kärjessä, ennen USA:ta ja Meksikoa, jotka ovat kaksi muuta suorassa kisapaikassa kiinni olevaa joukkuetta. Kaikilla joukkueilla on kuitenkin vielä kuusi ottelua jäljellä, joten lohkon tilanne saattaa muuttua vielä radikaalisti.

Oseaniassa Uusi-Seelanti, Salomonsaaret, Uusi-Kaledonia, Tahiti, Fidzi, Vanuatu, Papua-Uusi Guinea, Amerikan Samoa, Samoa, Tonga ja Cookinsaaret kilpailevat yhdestä mannertenvälisestä playoff-paikasta. Alueen karsintoja päästään kuitenkin pelaamaan luultavasti vasta maaliskuussa koronapandemiasta johtuen.

Lähde: Yle