Kuva: Bildbyrån

Huuhkajat jatkavat MM-karsintaurakkaansa tänään, kun joukkue kohtaa Bosnia ja Hertsegovinan tänään Zenicassa klo 16:00. Tiistaina vastaan asettuu Olympiastadionilla Ranska MM-karsintojen viimeisessä ottelussa.

Paikka MM-kisoissa edelleen omissa käsissä

Historiallinen paikka vuoden 2022 MM-kisoissa on edelleen Huuhkajien omissa käsissä. Suomi on ennen MM-karsintojen viimeisiä otteluita lohkonsa kolmantena 8 pisteellä. Ranska johtaa lohkoa 12 pisteellä. Ukraina on Suomea pisteen edellä, mutta ottelun enemmän pelanneena. Bosnia ja Hertsegovina on puolestaan pisteen Suomea perässä.

Lohkon voittaja etenee suoraan MM-kisoihin. Lohkokakkonen puolestaan jatkaa MM-jatkokarsintaan muiden lohkokakkosten kanssa. Lisäksi jatkokarsintaan osallistuu kaksi Uefan Kansojen liigan kautta sinne selvinnyttä joukkuetta.

Suomi kohtaa kahdessa viimeisessä ottelussaan Bosnia ja Hertsegovinan sekä Ranskan. Jos Huuhkajat tänään voittavat, on Suomi varmuudella Bosnia ja Hertsegovinan edellä. Ranska puolestaan voi varmistaa lohkovoittonsa jo ennen Suomi-ottelua voittamalla Kazakstanin. Ukraina kohtaa viimeisessä ottelussaan Bosnia ja Hertsegovinan tiistaina.

Suomen karsintalohkon tilannen ennen viimeisiä otteluita

Ottelut Voitot Tasapelit Tappiot Maaliero Pisteet
Ranska 6 3 3 0 5 12
Ukraina 7 1 6 0 1 9
Suomi 6 2 2 2 0 8
Bosnia ja Hertsegovina 6 1 4 1 1 7
Kazakstan 7 0 3 4 -7 3

 

Miten Suomi voi selviytyä MM-kisoihin?

On huomioitava, että tässä on otettu huomioon vain skenaariot, joilla Suomi selviytyy karsintalohkostaan jatkoon joko lohkovoittajana tai lohkon toisena. Kakkospaikka tarkoittaisi, että Huuhkajilla on vielä edessään MM-jatkokarsinta, josta joukkueen täytyy selviytyä voittajana. Yhtä kaikki, näillä tuloksilla MM-unelma on yhä elossa, kun karsintalohkot on pelattu.

1. Suomi voittaa molemmat jäljellä olevat ottelut

Jos Huuhkajat voittavat molemmat jäljellä olevat ottelunsa, ei jatkopaikan suhteen tarvitse arvuutella. Suomi etenee MM-kisoihin, jos Ranska häviää Kazakstanille, tai jatkokarsintaan, jos Ranska voittaa Kazakstanin. Joka tapauksessa unelma MM-kisoista elää.

2. Suomi voittaa Ranskan ja pelaa tasan Bosnia ja Hertsegovinan kanssa

Jos Huuhkajat pelaavat tasan Bosnia ja Hertsegovinan vieraana ja voittavat Ranskan, menee tilanne mielenkiintoiseksi.

Jos Ranska on hävinnyt ennen tiistaita Kazakstanille, nousee Suomi tasapisteisiin Ranskan kanssa. Tässä tilanteessa paremmuus ratkaistaisiin maalierolla. Suomen maaliero ennen päätöskierrosta olisi 0, ja Ranskan esimerkiksi 3 tai 4, riippuen siitä, monella maalilla joukkue on Kazakstanille hävinnyt. Murskavoitolla Suomi voisi siis nousta Ranskan edelle ja jopa lohkovoittoon.

Jos Ranska taas voittaa Kazakstanin, on se varma lohkovoittaja. Tässä tapauksessa Huuhkajien on toivottava, ettei Ukraina voita Bosnia ja Hertsegovinaa, sillä silloin Suomi nousisi voitolla Ranskasta lohkokakkoseksi.

Jos Ukraina voittaa oman ottelunsa, menevät Ukraina ja Suomi maalierovertailuun. Jos joukkueiden maaliero on sama, on Ukrainalla todennäköisesti enemmän tehtyjä maaleja, ellei Suomi – Ranska mene maali-iloitteluksi. Silloin Ukraina jatkaisi jatkokarsintaan.

3. Jos Suomi voittaa Bosnia ja Hertsegovinan mutta pelaa tasan Ranskan kanssa

Suomi nousee 12 pisteeseen, mikä tarkoittaa, että Huuhkajat ovat kahden parhaan joukossa, ellei Ukraina voita Bosnia ja Hertsegovinaa. Jos Ukraina voittaa, on se Suomen kanssa jälleen tasapisteissä, jolloin maat menevät taas maalierovertailuun.

4. Jos Suomi voittaa Bosnia ja Hertsegovinan, mutta häviää Ranskalle

Suomi ei voi voittaa lohkoaan, mutta on lohkokakkonen, jos Ukraina ei voita omaa otteluaan. Jos Ukraina voittaa, Huuhkajat ovat ulkona MM-kisoista.

5. Jos Suomi voittaa Ranskan, mutta häviää Bosnia ja Hertsegovinalle

Jos Ranska on hävinnyt Kazakstanille, Huuhkajat nousevat tasapisteisiin Ranskan kanssa, jolloin tilanne on sama kuin kohdassa 2). Jos Ranska on voittanut Kazakstanin, voi Suomi nousta korkeintaan lohkokakkoseksi.

Huuhkajien lopullinen sijoitus riippuu kuitenkin myös Bosnia ja Hertsegovinan ja Ukrainan välisestä ottelusta. Jos ottelu ei pääty tasan, on voittanut joukkue Suomen edellä missä tahansa tapauksessa. Tällöin Huuhkajien mahdollisuus päästä jatkokarsintoihin rippuu siitä, nouseeko joukkue Ranskan edelle.

Jos Bosnia ja Hertsegovina sekä Ukraina pelaavat tasan, menevät Suomi sekä Bosnia ja Hertsegovina maalierovertailuun. Koska Bosnia ja Hertsegovina on voittanut Suomen, on sillä vähintään kahden maalin kaula, minkä lisäksi joukkue on tehnyt enemmän maaleja. Tämä tarkoittaa, että Suomen on voitettava Ranska vähintään kolmella maalilla, tai kahdella maalilla, jos ottelussa venyy suurimaaliseksi.


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth