Kuva: Bildbyrån

Suomi voitti tiistaina MM-karsintaottelussa Kazakstanin Teemu Pukin kahdella maalilla 2-0. Maalien myötä Huuhkajat siirtyivät MM-karsintalohkonsa kolmansiksi tasapisteisiin lauantaina voiton Olympiastadionilta hakeneen Ukrainan kanssa. Lohkon kakkonen etenee ensi keväänä pelattaviin jatkokarsintoihin.

Alku pientä hakemista

Suomi lähti otteluun Kazakstania vastaan raskas kotitappio Ukrainaa vastaan niskassaan. Tappio Olympiastadionilla tarkoitti, ettei paikka MM-jatkokarsinnoissa ole enää täysin Huuhkajien omissa käsissä. Jokaisen jäljellä olevan ottelunsa voittamalla Suomi on kuitenkin todella vahva ehdokas MM-karsintalohkonsa kakkostilalle. Panosta siis ottelussa Kazakstania vastaan todella oli.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kaivoi otteluun todellisen kaniinin hatustaan, sillä Suomi lähti otteluun ennennäkemättömällä 4-3-1-2 muodolla, jossa pelikiellon jälkeen tositoimiin palannut Rasmus Schüller, upeasti Ukrainaa vastaan esiintynyt Urho Nissilä, Glen Kamara sekä Robin Lod muodostivat keskikentän timantin.

Ottelun alussa tuntuikin, ettei uusi kenttäryhmitys ollut täysin pelaajien hallussa, sillä etenkin Kamara ja Nissilä tuntuivat seilaavan vähän siellä täällä. Ottelun ensimmäisen neljänneksen aikana Suomen peli ei tuntunutkaan löytävän kunnollista rytmiä.

Huuhkajat pitivät palloa ja pyrkivät hallitsemaan pelin virtausta, mutta vaarallisemmat paikat siunaantuivat silti altavastaajana otteluun lähteneelle Kazakstanille. Hallinnastaan huolimatta Suomi ei kyennyt murtautumaan kunnolliselle maalintekosektorille, mutta Kazakstan pääsi pariin otteeseen horjuttamaan kenttätasapainoaan etsinyttä huuhkajalaumaa.

Puolen tunnin jälkeen peli alkoi kuitenkin löytyä

Ensimmäisen puoliajan puolenvälin jälkeen Suomen peli alkoi kuitenkin löytää uomiaan. Ensin Kamara vapautti hienolla läpisyötöllään upean pystyjuoksun tehneen Lodin, joka käänsi pallon vaarallisesti Kazakstanin maalille. Syöttö löysi Albin Granlundin, joka oli tehnyt hienon nousun boksin keskelle. Laukaus kuitenkin epäonnistui täysin ja lipui vaarattomasti ohi Kazakstanin maalin.

Hetkeä myöhemmin Granlund pääsi kuitenkin yrittämään uudestaan. Nicholas Hämäläinen lähetti keskityksen Kazakstanin kuudentoista-alueelle, johon kotijoukkueen puolustajat pääsivät ensimmäisinä. Purku kuitenkin epäonnistui ja pallo putosi suoraan Granlundille, jonka hieno laukaus jäi kuitenkin Suomen kannalta harmittavasti ylärimaan.

Huuhkajat saivat selvästi tilanteista hengen päälle, ja pelaajatkin alkoivat löytää uuden ryhmityksen sisällä niille alueille, joille Kanerva varmasti pelaajansa halusi. Myös Kamaran ja Nissilän paikanvaihdot alkoivat löytää järkeä alun sekasorron jälkeen.

Vain hetki Granlundin ylärimalaukauksen jälkeen Kamara pelasi itsensä upealla yksilösuorituksella vapaaksi vasemmalla laidalla ja lähetti millintarkan keskityksen Nissilän päähän. Kuopiolainen ei kuitenkaan aivan yltänyt pallon päälle ja puskusta jäi uupumaan tarvittava voima, jotta sillä olisi voitu Igor Shatskiyn maali uhata.

Myös seuraavaa Suomen maalipaikkaa olivat juonimassa Kamara ja Nissilä. Rangersin keskikenttäpelaaja sitoi Kazakstanin puolustajat itseensä vasemmalla laidalla ja pelasi syötön Nissilälle taskuun. KUPSin tähtipelaaja nosti pallon ovelasti vaihdosta sisään tulleelle Fredrik Jensenille yli Kazakstanin puolustuslinjan. Jensen jatkoi päällään suoraan Lodin juoksulinjalle, mutta Shatskiy ehti juuri ja juuri Minnesota Unitedin pelaajan laukauksen tielle.

Lopulta Huuhkajien painostus tuotti kuitenkin tulosta. Lod nosti jopa hieman epätoivoisen kukkupallon Kazakstan-puolustuksen selustaan. Kotijoukkueen puolustajien kommunikaatio kuitenkin petti, ja helposti purettavissa ollut pallo putosi suoraan Pukille. Norwichin kärki ei epäonnistunut, vaan nopea tuikkaus löysi tiensä Kazakstanin maaliin.

Ensimmäisen puoliajan lisäajalla Pukki siirsi pallon vielä toistamiseen maaliin Lodin upean läpisyötön seurauksena. Tilanne kuitenkin tuomittiin paitsioksi, ja tauolle lähdettiin Suomen 1-0 johdossa.

Toinen puoliaika täyttä Huuhkajien näytöstä

Toisen jakson alussa kuitenkin helähti heti. Lod vapautti oikealla laidalla hyvän pystyjuoksun tehneen Jensenin. Hyökkääjän keskitys ei löytänyt Pukkia, mutta paluupallo tippui suoraan Lodille, jonka tuliseen laukaukseen Kazakstanin puolustus kuitenkin ehti eteen. Jatkotilanteesta Nissilä lähetti upean kierteisen kaukolaukauksen kohti Kazakstanin maalin yläkulmaa. Shatskiy ulottui vielä tähän laukaukseen, mutta irtopallo putosi suoraan Pukin jalkoihin, ja kotkalainen sai siirtää illan toisensa tyhjään maaliin.

Samalla Pukista tuli Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen maalintekijä. Kotkalainen teki uransa 33. maajoukkuemaalin ja ohitti näin aiemmin piikkipaikkaa pitäneen Jari Litmasen.

Vain hetkeä myöhemmin Schüller oli jälleen lisätä Suomen johtoa kulmapotkusta. Pusku kuitenkin suuntautui juuri ja juuri Kazakstanin maalin yli.

Seuraava tilanne osoitti, kuinka vapautuneella pelipäällä Huuhkajat tänään olivat. Jensen lähetti voimakkaan kaukolaukauksen, jonka Shatskiy joutui sylkemään eteensä. Augsburgin pelaaja ehti irtopalloon ensimmäisenä itse ja vapautti Nissilän puolittaiseen läpiajoon. Kuopiolainen kuitenkin naatiskeli vielä tekopaikan maalin eteen nousseelle Pukille, jonka laukauksen eteen Kazakstanin puolustus ehti.

Huuhkajat kävivät kolkuttelemassa Kazakstanin maalin ovia vielä pariin otteeseen, mutta lisämaaleja ei nähty. Ensin Lod pääsi Nissilän lähettämän vapaapotkun jälkitilanteesta haastamaan Shatskiyta, mutta joutui toteamaan maalivahdin etevämmäksi. Ottelun lopussa Minnesota Unitedin pelaaja oli vielä vapauttamassa Jenseniä läpiajoon, mutta Pikku ei halunnut tällä kertaa maajoukkueuransa maalisaldoa kaunistella vaan lähetti laukauksensa selvästi yli maalin.

MM-karsinnat jatkuvat marraskuussa

Lauantaina paljon kritiikkiä saaneet Huuhkajat osoittivat Kazakstania vastaan, että Suomen maajoukkueen tulevaisuus on pelaavassa jalkapallossa. Enää ei joukkue tyydy ottamaan vastaan vaan haluaa itse rakentaa ja hallita peliä, ja on selvästi siihen myös kykeneväinen. Toki tämän päivän vastustajakin oli heikko, mutta Kanerva on selvästi tuonut joukkueen peliin aihioita, joiden varaan halutaan tulevaisuudessa rakentaa.

MM-karsinnat jatkuvat Suomen osalta marraskuussa. Ensin Huuhkajat kohtaavat vieraissa Bosnia ja Hertsegovinan, minkä jälkeen karsinnat huipentuvat kotiotteluun Ranskaa vastaan tiistaina 16.11.

Ranska on menossa selkeään lohkovoittoon, mutta kakkossijasta taistelee edelleen kolme joukkuetta: Suomi, Ukraina sekä Bosnia ja Hertsegovina. Suomi ja Ukraina ovat tasapisteissä. Bosnia ja Hertsegovina tulee kahden pisteen päässä ottelun vähemmän pelanneena. Bosnia ja Hertsegovina sekä Ukraina kohtaavat toisensa vielä kahdesti.