Kuva: Bildbyrån

Suomi hävisi elintärkeän MM-karsintaottelun Ukrainalle lauantaina Olympiastadionilla 1–2. Ottelu oli pitkiä pätkiä Huuhkajien hallussa, ja Markku Kanervan miehistöltä nähtiin paljon aiempaa nähtyä aktiivisempaa pallollista pelaamista, mutta loppukädessä joukkueiden välinen materiaaliero näkyi karulla tavalla, eikä paremmasta joukkueesta jäänyt epäselvyyttä.

Huuhkajat putosivat tappion myötä MM-karsintalohkon neljännelle sijalle, kolmen pisteen päähän jatkokarsintapaikkaan oikeutetusta kakkossijasta. Tappio oli äärimmäisen karvas, sillä voitolla Suomi olisi pitänyt kaiken jatkokarsinnan suhteen omissa käsissään. Huuhkajille on kuitenkin ottelu kakkossijalle noussutta Ukrainaa vähemmän pelattuna, eikä mitään ole karsintalohkon lopullisten sijoitusten kannalta vielä pelattu.

Suomi lähti yhteen historiansa tärkeimmistä karsintaotteluista seuraavalla kokoonpanolla: Hradecky; Alho-Toivo-Arajuuri-Väisänen-Raitala; Lod-Lam-Kamara; Pukki-Pohjanpalo. Normaalista optimiavauksesta olivat sivussa loukkaantumisen takia niin Jere Uronen, Tim Sparv kuin Daniel O’Shaughnessykin. Lisäksi Sparvia keskikentän pohjalla yleensä paikannut Rasmus Schüller oli ottelussa pelikiellossa.

Toisaalta myöskään Ukrainakaan ei päässyt otteluun parhaimmalla kokoonpanollaan. Etenkin joukkueen kapteenin ja suurimman tähden Oleksandr Zinchenkon poissaolo tuntui vieraiden leirissä.

Suomi avasi sähäkästi ja yllättävän aggressiivisesti

Suomi avasi ottelun loistavasti. Heti ensimmäisillä minuuteilla Teemu Pukki pääsi pallonriistoon Ukrainan puolustusalueella ja ajoi röyhkeästi sisään vieraiden boksiin. Pukin laukauksen Ukrainan puolustajat ehtivät vielä blokkaamaan, mutta irtopallosta Robin Lod pääsi laukomaan vaarallisesta vieraiden maalin alakulmaa kohden. Andriy Pyatov venyi kuitenkin hienoon torjuntaan.

Ja kun itselle ei maistu niin vastustaja iskee. Joona Toivio antoi omalla alueellaan huonon avaussyötön, johon Ukrainan hyökkääjät pääsivät väliin. Pallo pelattiin Andriy Yarmolenkolle, joka ohitti helposti avaukseen nousseen Thomas Lamin ja laukoi heikommalla jalallaan upean kierteisen vedon Suomen maalin alakulmaan.

Suomi kuitenkin vastasi Ukrainan johto-osumaan mahtavasti. Heti maalin jälkeen Nikolai Alho ja Lod pelasivat kauniilla seinäpelillä Joel Pohjanpalon yksi vastaan yksi -tilanteeseen Ukrainan boksin sisälle. Helsinkiläisen yritys ei kuitenkaan tuottanut kulmapotkua enempää.

Hetkeä myöhemmin Alho oli jälleen pelaamassa Pohjanpaloa läpi, mutta syöttö karkasi juuri ja juuri hyökkääjän ulottumattomiin. Vartin kohdalla terävästi esiintynyt Pohjanpalo oli päästä jälleen karkuun, mutta menetti tasapainonsa Ukrainan puolustajan töytäisystä juuri kriittisellä hetkellä.

Vajaan puolen tunnin kohdalla Suomi tuli tasoihin. Lod ja Alho juonivat laadukkaan kulmapotkun, johon Pohjanpalo nousi ensimmäisenä. Jollen pusku pysähtyi Pyatovin käsien kautta tolppaan, mutta jatkotilanteessa ukrainalaispuolustajan purku suuntautui suoraan Pukin jalkaan, josta pallo kimposi Ukrainan maalin alakulmaan. Huuhkajien tasoitusmaali oli onnekas, mutta pelitilanteisiin nähden täysin oikeutettu.

Montaa minuuttia ei tasatilanne kuitenkaan kestänyt. Mykola Shaparenko pelasi Yarmolenkon kanssa taitavan seinäpelin päätyrajan tuntumassa, jolla Huuhkajien puolustus revittiin auki. Sen jälkeen keskikenttäpelaaja löysi Viktor Tsyhankovin keskeltä Suomen boksia, ja laiturin laukauksesta tulleesta paluupallosta Roman Yaremchuk siirsi pallon varmasti ohi Lukas Hradeckýn.

Huuhkajat hallitsivat, muttei onnistunut rikkomaan Ukrainan puolustusmuuria

Toinen puoliaika alkoi selvässä Ukrainan komennossa, mutta hetken kestäneiden ongelmien jälkeen Huuhkajat pääsivät peliin mukaan. Merkittäviä tilanteita ei kuitenkaan päätyyn tai toiseen nähty. Ukraina piti pelin järkevästi komennossaan, eikä antanut Huuhkajille mahdollisuutta laittaa kunnon kirivaihdetta silmään.

Tunnin pelin kohdalla Markku Kanerva lisäsi riskikerrointa ja aloitti ottelun vaihtoruletin. Loukkaantunut Alho korvattiin Nicholas Hämäläisellä ja Lam Urho Nissilällä, minkä myötä Glen Kamara siirtyi itselleen hieman vieraalle keskikentän pohjanpelaajan paikalle.

Vaihdot toivat Suomeen peliin sitä, mitä Kanerva niiltä toivoikin. Pallonhallinta siirtyi selvästi Suomelle ja Huuhkajat onnistuivat säätelemään pelin kulkua. Ukraina kuitenkin puolusti tiiviisti, eikä päästänyt Suomea vaarallisille maalintekosektoreille.

Vaarallisimmat tilanteet Suomi onnistui luomaan erikoistilanteiden turvin. Vartti ennen varsinaisen peliajan loppua Lod pääsi testaamaan Pyatovin refleksejä noin kahdestakymmenestä viidestä metristä lähteneellä vapaapotkulla. Ukrainan veräjänvartija oli hereillä, mutta paluupallo putosi Paulus Arajuuren jalkoihin käytännössä tyhjän maalin edestä. Topparin jatko karkasi kuitenkin karkeasti yli Ukrainan maalin.

Lopun ottelua Suomi painoi päälle rajusti, ja osoitti, että kykenee myös kelvolliseen pallolliseen pelaamiseen. Ukraina kuitenkin pelasi juuri, kuten sen kannattikin – ylimiehitti keskustan ja ohjasi Suomen pelaamisen laidoille. Kun Suomella ei ollut hyökkäyksessä pääpelivoimaa, ei harvoista keskityksistä syntynyt mitään vaarallisista.

Rehellisyyden nimissä on kuitenkin myönnettävä, etteivät Huuhkajat juuri onnistuneet kollektiivisesti vaarallisia paikkoja luomaan. Parhaat paikat syntyivät yksittäisten pelaajien, kuten Pukin tai Nissilän, oivalluksista. Viimeisillä minuuteilla joukkueen kiri näytti siltä, että suomalaiset olivat painettu henkisesti köysiin jo ennen täyttä aikaa.

Vanhat eväät eivät riitä enää

Ottelu lähes täyden Olympiastadionin edessä tarjosi monta oppituntia jalkapallosta ja Suomen maajoukkueen tämänhetkisestä tilasta. Kansainvälisen jalkapallon evoluutio on nopeaa, eikä samoilla eväillä, joilla saavutettiin kilpailuetua vuosi sitten, pärjätä enää tänä päivänä.

Ne asiat, joilla Huuhkajat laittoivat vastustajansa ahtaalle EM-karsinnoissa, on nyt jo skoutattu eivätkä tarjoa enää riittävästi etua materiaalivajeen kääntämiseksi. Tämä näkyi muun muassa siinä, että Ukraina ylimiehitti jatkuvasti ne alueet, jonne Suomi normaalisti haluaisi pelata, eikä joukkue pystynyt enää etenemään itselleen tutuilla aseilla.

Toisaalta myös Kanerva osoitti tiedostavansa, etteivät Suomen vanhat eväät riitä täyttämään ruokakriitikoiden muistivihkoja enää näissä karsinnoissa. Huuhkajat lähtivät otteluun jopa yllättävän rohkealla ja aktiivisella otteella. Myös Ukrainan pelaajat tuntuivat ottelun alussa olevan pienoisessa shokissa siitä, kuinka aggressiivisesti Suomen pelaajat heitä prässäsivät.

Etenkin ottelun ensimmäisen neljänneksen aikana Huuhkajat näyttivät, etteivät tyydy vain ottamaan vastaan ja kyttäämään positiivisia tilanteenvaihtoja, kuten EM-kisoissa useasti nähtiin. Suomen aktiivinen prässi ja nopea pallonliikuttelu hyökkäysalueella antoi Huuhkajille mahdollisuuden määrätä ottelun tempon.

Hyökkäyspelaamiseen panostaminen näkyi kuitenkin siinä, että Suomen puolustuskollektiivi oli heikoimmillaan pitkään aikaan. Tilanteenvaihdoissa yleensä loistanut Kanervan ryhmä tuntui jatkuvasti olevan hukassa silloin, kun Ukraina voitti pallon keskialueella. Tämä loi pelistä jopa hieman paniikinomaisen kuvan ja pakotti Suomen puolustamaan usein epäorganisoituneena, mikä johti siihen, että Ukraina sai materiaaliedustaan irti enemmän kuin Huuhkajien vastustajat yleensä saavat.

Ukrainan selvästi parempi pelaajamateriaali näkyikin ottelussa karulla tavalla. Etenkin vieraiden toisessa maalissa Shaparenko vei Suomen puolustusta yksilötasolla totaalisesti. Niin upea seinäpeli kuin syöttö keskustaan Tsyhankoville olivat sellaisia ratkaisuja, joita ei Suomen joukkueelta juuri nähdä.

Samalla Suomen topparien pallollisen pelaamisen vajavaisuudet paljastuivat karkealla tavalla. Hyökkäysalueella Huuhkajat pystyivät hyviin pallollisiin ratkaisuihin, mutta hyökkäysten käynnistäminen syvältä omalta alueelta tuotti jatkuvasti vaikeuksia. Lisäksi ottelun karkeimmat yksilövirheet tulivat juuri Suomen puolustuspelaajien toimesta – niin Toiviolta, Arajuurelta kuin Alholtakin nähtiin karuja syöttöhasseja omalla alueella, minkä lisäksi Suomen toppareiden sekä Lamin aluepuolustus oli Ukrainan toisessa maalissa heikkoa.

Suomi jatkaa MM-karsintataivaltaan tiistaina Kazakstanin vieraana. Mahdollisuus jatkokarsintaan ja sitä kautta paikkaan MM-kisoissa edelleen on, mutta kuten tänään nähtiin, se tulee vaatimaan Kanervalta ja koko Suomen joukkueelta jotain muuta kuin vanhan toistamista.


Brentford - Newcastle United