Kuva: Bildbyrån

Markku Kanerva nostatti monia kulmakarvapareja valitsemalla KuPSissa pelaavan Urho Nissilän Suomen avauskokoonpanoon MM-karsintaottelussa hallitsevaa maailmanmestaria vastaan Lyonissa. Valinta oli kuitenkin oikeutettu, sillä kuopiolainen oli Huuhkajien selkeästi pirteimpiä pelaajia.

Nissilä ei ollut illan ainoa positiivinen yllätys, sillä Suomi lähti otteluun todella pelirohkealla ja aktiivisella otteella, jolla se sai jopa painettua Ranskan ajoittain köysiin ensimmäisellä puoliajalla. Pelaaminen osoitti, että Suomi pystyy kyllä haastamaan jopa yhden maailman kärkimaista, jos se vain uskaltaa luottaa omiin kykyihinsä.

Lopulta joukkueiden välinen tasoero kuitenkin paljastui ja ottelu repesi Ranskan hyväksi. Kotijoukkueen päästyä johtoon eivät Huuhkajat saaneet enää kunnon kirivaihdetta silmään. Ottelu päättyi lopulta Ranskan voittoon 2–0.

Suomi putosi tappion myötä MM-karsintalohkonsa kolmennaksi, mutta on tasapisteissä toisena olevan Ukrainan kanssa ottelun vähemmän pelanneena.

Alussa nähtiin ennakkoluuloton Suomi

Ottelun alun Suomi otti vastaan todella rajusti, eikä omaa pallollista peliä saatu ensimmäisen kympin aikana käyntiin ollenkaan. Aidosti vaarallisia paikkoja ei Ranska kuitenkaan pystynyt luomaan. Huuhkajat todennäköisesti saivat otteluun juuri sellaisen alun kuin halusivat – antoivat Ranskan höyrytä oman kovan alkunsa pois ilman todellista vaaraa.

Ensimmäisen kympin jälkeen Huuhkajien peli aktivoitui. Yllätysnimenä kokoonpanoon noussut Nissilä osoitti heti, että on tilanteen tasalla, ja onnistui käynnistämään Suomen kenties vaarallisimman vastahyökkäyksen upealla maltilla.

Myös Suomen ensimmäinen laukaus ottelussa lähti Nissilän jalasta, kun Rasmus Schüllerin hieno pelaaminen avasi tilaa KuPSin keskikenttäpelaajalle, joka haastoi rohkeasti ranskalaispuolustajaa saaden jalkansa vapaaksi.

Hetkeä myöhemmin Huuhkajien hyökkäysinto meinasi kuitenkin kostautua. Daniel O’Shaughnessy nousi heittämään hyökkäyspään rajaheittoa, jonka päätteeksi Suomi kuitenkin menetti pallon. Ranska pääsi hyökkäämään epäorganisoitunutta puolustusta vastaan ja loi heti ottelun siihen asti parhaan maalipaikan, joka päättyi Lukas Hradeckýn torjuntaan.

Joukkueiden tasoero paljastui

Paria minuuttia myöhemmin joukkueiden välinen tasoero kuitenkin paljastui rumasti. Ranska rikkoi Suomen pelinrakentelun syvällä omalla alueella, minkä jälkeen Karim Benzeman nerokas syöttö löysi Antoine Griezmannin. Atléticon lainahyökkääjä teki itselleen upealla haltuunotolla juuri sen verran tilaa, että sai jalkansa vapaaksi, ja pallo löysi tiensä Suomen verkkoon.

Ensimmäisen jakson ensimmäinen puolikas oli Suomelta rohkeaa ja ennakkoluulotonta pelaamista, ja hetken näytti jo siltä, että Kanervan rohkeat valinnat tuottavat tulosta. Sekä Nissilän hienot yksilösuoritukset että Jere Urosen nousut ja Glen Kamaran kekseliäs, aiempaa hyökkäävämpi, rooli Ranskan linjojen välissä laittoivat Les Bleusin ahtaalle. Ranskan maalin jälkeen selvyyttä jakson paremmasta joukkueesta ei enää kuitenkaan ollut, ja Suomen pelaaminen alkoi yhä useammin muistuttaa

Toinen jakso kääntyi Ranskan hallinnaksi

Toinen puoliaika jatkui saman kaavan mukaan. Ranska hallitsi peliä ja Suomi vetäytyi. Heti jakson alkuun Les Bleus iski toistamiseen, ja jälleen Benzeman mahtavan pelaamisen seurauksena. Real Madridin hyökkääjä teki itselleen tilaa voittamalla oman vartijansa ja käynnisti hyökkäyksen, jonka päätteeksi Griezmann pääsi iskemään illan toisensa taidokkaalla viimeistelyllä pienestä kulmasta.

Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä alemmaksi Suomen puolustusmuoto tuntui valuvan. Pelin edessä ylempänä keskikentällä paljon aikaa viettäneet laitapelaajat alkoivat jatkuvasti löytyä puolustuslinjasta, eikä Teemu Pukilla ja Joel Pohjanpalolla ollut yksinkertaisesti riittävää tukea, kun sauma vastahyökkäyksiin aukeni.

Ranskan toisen maalin jälkeen peli ei enää auennut, vaan kellosta lähinnä pelattiin minuutteja pois. Suomi puolusti hyvin, muttei saanut minkäänlaista hyökkäyspelaamista aikaan. Ne harvat iskun paikat, jotka Huuhkajille oli, kuivuivat nopeasti kasaan Ranskan puolustajien hyviin katkoihin. Kotijoukkue puolestaan piti palloa itsellään fiksusti pois vastahyökkäysten kannalta vaarallisilta alueilta ja haki kärsivällisesti, muttei kovin aggressiivisesti, lisäosumia.

Suomi osoitti lupaavaa pelirohkeutta

Ottelu sujui lopulta täydellisessä Ranskan hallinnassa, mutta ensimmäisen puoliajan hyvät hetket lupasivat silti hyvää tulevaa marraskuista ottelua ajatellen. Suomi kohtaa Ranskan lohkon päätöskamppailussa Olympiastadionilla 16.11. Tuolloin panoksena saattaa olla jopa lohkovoitto, vähintään jatkokarsintapaikka.

Suomi näytti, että se pystyy kyllä pelillisesti haastamaan itseään isommat joukkueet, ainakin hetkellisesti. Pallollinen pelaaminen on kehittynyt kesän EM-kisoista, ja työkalupakissa on nyt selvästi enemmän aseita.

Tasoero maailman huippumaihin on vielä selvä, eikä sitä tulla kuromaan kiinni hetkessä. Se ei ole niin suuri, etteikö hyvänä päivänä kaikki olisi mahdollista. Tänään Lyonissa nähtiin pelirohkea Suomi, mikä lupaa hyvää myös tulevien otteluiden kannalta.