Kuva: Bildbyrån

Suomi voitti syksyn ensimmäisessä MM-karsintaottelussaan Kazakstanin lauantaina Olympiastadionilla 1–0. Tulos oli äärimmäisen tärkeä tulevan vuoden MM-kisahaaveiden takia, sillä voiton myötä Huuhkajat siirtyivät tiukan karsintalohkon kakkospaikalle.

Lähtökohdat peliin olivat selvät. Suomelle kelpaisi vain ja ainoastaan voitto. Ottelu oli kuluvien karsintojen ensimmäinen, johon Huuhkajat lähtivät selvinä ennakkosuosikkeina. Tämä näkyi myös joukkueelle asetetuissa paineissa. Huuhkajien kapteenin Tim Sparvin kommentti ”Meillä ei ole mitään tekemistä MM-kisoissa, jos emme voita lauantaina” Ylen haastattelussa oli suorasukaisuudessaan paljon puhuva. Voitto kuitenkin tuli, ja tie vuoden 2022 MM-kisoihin on täysin Huuhkajien omissa käsissä.

Joukkueiden välinen tasoero tuli selväksi heti alussa

Ottelu alkoi jokseenkin odotetuissa merkeissä. Suomi otti pelin virtauksen hallinnan itselleen, piti palloa ja loi vaarallisemmat paikat. Kazakstan puolestaan vetäytyi todella alas ja keskittyi pitämään Huuhkajien pelaajat pois vaarallisilta maalipaikoilta. Joukkueiden tasoero kävi selväksi heti alussa, sillä vierailla oli vaikeuksia käynnistää yksinkertaisia vastahyökkäyksiä pallon saadessaan.

Kymmenen minuutin jälkeen peli kuitenkin tasoittui hieman ja myös Kazakstan sai omaa pallollista peliään käynnistettyä. Joukkue loi myös pelin ensimmäisen vaarallisen maalipaikan, kun Abat Aimbetov pääsi puskemaan kulmapotkun jälkitilanteesta. Viidestä metristä lähtenyt pusku karkasi kuitenkin hieman Suomen maalin ohi.

Hetkeä myöhemmin Suomen maalilla oli jälleen säpinää. Lukas Hradecký pudotti vasemmalta lähteneen keskityksen ja pallo jäi poukkoilemaan Huuhkajien boksiin. Ramazan Orazovin tulinen laukaus viuhui kuitenkin Suomen maalin yli, eikä Hradeckýn huolimattomuus tuottanut Huuhkajille sen enempää tuskaa.

Heti perään Suomi oli rankaista. Teemu Pukki sai imettyä useamman Kazakstanin puolustajan itseensä kuudentoista-alueen rajalla. Pallo saatiin pelattua Onni Valakarille, joka onnistui karkaamaan vartijaltaan ja pääsi jo nokikkain Igor Shatskiyn kanssa. Vieraiden maalivahti onnistui kuitenkin torjumaan tilanteen kulmapotkuksi.

Suomi ensimmäisen puoliajan parempi joukkue

Vajaan puolen tunnin kohdalla pelin hallinta alkoi jälleen kaatua selkeästi Suomelle. Pallo pysyi pitkiä pätkiä Kazakstanin puolustuskolmannekselle, eikä Kazakstan päässyt pallon kanssa kertaakaan edes Huuhkajien kenttäpuoliskolle. Paras maalintekopaikka siunaantui terävästi esiintyneelle Valakarille, joka purjehti upeasti karkuun koko Kazakstan-puolustukselta. Laukaus kuitenkin kilpistyi viime hetkellä eteen ehtineeseen Kazakstan-puolustajaan.

Suomi kuitenkin jatkoi paineistustaan. Nikolai Alho haastoi hienosti Kazakstanin laitapuolustajan oikealla laidalla ja pääsi keskittämään. Irtopallo putosi Robert Taylorille, joka pääsi tykittämään viuhuvan volleyn noin kahdestakymmenestä metristä. Shatskiy kuitenkin venyi laukauksen tielle.

Vain pari minuuttia edellisestä ja Suomi iski jälleen. Pahanteossa oli jälleen Valakari, joka vapautti ensin Pukin laidalle ja kävi itse poimimassa kotkalaisen tarjoaman paluupallon päätyviivan tuntumasta. Jere Urosen pudotus Valakarin keskityksestä ei kuitenkaan aivan löytänyt boksiin noussutta Tayloria, ja kuparinen säilyi rikkoutumattomana.

39 minuutin kohdalla myös Pukki pääsi ensimmäistä kertaa kokeilemaan laukauksensa tehokkuutta. Norwichin hyökkääjä haki taitavasti tilaa itselleen hieman Kazakstanin boksin ulkopuolelle. Tarkkuudessa oli kuitenkin vielä hiomista, sillä matala laukaus suuntautui selkeästi ohi maalin.

Huuhkajat hallitsivat ensimmäistä puoliaikaa selvästi. Joukkueella oli tuplasti enemmän syöttöjä kuin Kazakstanilla, ja maalipaikat menivät kotijoukkueelle 10–4. Maaliin asti ei palloa kuitenkaan saatu, ja tauolle lähdettiin tuskaisessa 0–0 tilanteessa.

Pelin suoraviivaistaminen tuotti tulosta

Kazakstan aloitti toisen jakson terävästi. Heti puoliajan alkuun Yan Vorogovskiy kokeili Hradeckýn refleksejä viuhuvalla, noin kahdestakymmenestä viidestä metristä lähteneelle, laukauksella. Myös seuranneessa kulmapotkussa Huuhkajien kapteenina toiminut Hradecký joutui töihin, mutta Suomen onneksi maali pysyi koskemattomana.

Kun kymmenen minuuttia toista jaksoa oli pelattu, Huuhkajat hyökkäsivät poikkeuksellisen nopeasti ja onnistuivat heti luomaan koko siihenastisen ottelun parhaan maalipaikan. Alho nosti pallon Kazakstanin puolustuslinjan taakse, jossa siihen pääsi ensimmäisenä pystyyn juossut Pukki. Hyökkääjä käänsi pallon boksiin, jossa Valakari pääsi yrittämään maalintekoa vain seitsemästä metristä. Shatskiy oli kuitenkin jälleen maalillaan parempi.

Pari minuuttia myöhemmin Taylor riisti pallon hienosti keskialueella ja käynnisti nopean vastahyökkäyksen, jonka päätteeksi Pukki pääsi 1vs1 -tilanteeseen Kazakstanin boksin sisällä. Kotkalainen saikin pelattua jalkansa vapaaksi, mutta laukaus suuntautui hiuksen hienosti ohi vierasjoukkueen maalin.

Tunnin kohdalla kuitenkin helähti. Huuhkajat jatkoivat painostustaan ja sai yhä useammin pelattua Urosen vapaaksi vasemmalla laidallaan. Lopulta kärsivällinen jauhanta myös tuotti tulosta, kun laitapuolustajan millin tarkka keskitys löysi Joel Pohjanpalon pään. Bayer Leverkusenin hyökkääjä jatkoi pallon täydellisellä puskulla Kazakstanin maalin yläkulmaan ja siirsi Suomen tärkeään 1-0 johtoon.

Markku Kanerva suoraviivaisti ryhmänsä pelaamista toiselle puoliajalle ja Suomi liikutti palloa eteenpäin selvästi ensimmäistä puoliaikaa nopeammin. Tämä tuotti tulosta useana vaarallisena maalipaikkana ja ennen kuin Pohjanpalo lopulta onnistui siirtämään Huuhkajat johtoon.

Vaihdot toivat toivottua tulosta

Suomen maalin jälkeen pallonhallinta siirtyi kuitenkin Kazakstanille ja Huuhkajille oli suuria vaikeuksia saada omaa peliään käyntiin. Joukkue kuitenkin puolusti yhtä tunnollisesti kuin aina ennenkin, eikä Kazakstan päässyt todellisuudessa kertaakaan luomaan aidosti vaarallista maalintekopaikkaa.

Vartti ennen varsinaisen peliajan loppua Kanerva aloitti vaihtorulettinsa, hieman ehkä jopa yllättävänkin nimin. Urho Nissilä ja Kaan Kairinen korvasivat Taylorin ja Valakarin Huuhkajien keskikentällä. Kumpikin on maajoukkueessa vielä tuntemattomampi nimi, mutta ehdottomasti tulevaisuuden maajoukkuerunkoon kuuluvia pelaajia. Hetkeä myöhemmin Fredrik Jensen korvasi Pohjanpalon ja täydensi Kanervan triplavaihdon.

Peli oli ollut Suomen maalista asti vahvasti Kazakstanin hallussa, mutta vaihdot tekivät juuri sen, mitä Kanerva niiltä toivoi. Etenkin Nissilä otti heti aktiivisen roolin Huuhkajien pallollisessa pelissä ja onnistui omalla tekemisellään helpottamaan painetta Suomen puolustuksessa. KuPSin pelaajan sisääntulo vapautti myös Urosen selvästi aiempaa pallollisempaan rooliin, mikä auttoi Huuhkajia entisestään pitämään palloa ja kuluttamaan kellosta sekunteja kentän vaarattomilla alueilla.

Lisäajalla Sparv ja Marcus Forss korvasivat vielä Pukin ja Rasmus Schüllerin. Vaihdossa oli varmasti kyse yhtä paljon voiton suojelemisesta ja ajanpeluusta kuin pelaajien pitämisestä terävänä tulevan viikon Ranska-ottelua varten.

Viimeisillä minuuteilla ei lisätapahtumia enää nähty, ja Huuhkajat poistuivat Olympiastadionin pukuhuoneeseen täysin ansaitut kolme pistettä matkassaan.


Brentford - Newcastle United