Hollanti nappasi E-lohkon voiton murskaamalla Vietnamin peräti 7-0. Samaan aikaan pelatussa lohkon toisessa ottelussa Portugali meinasi aiheuttaa naisten MM-kisahistorian suurimman yllätyksen pudottamalla USA:n jatkosta – hallitseva mestari kuitenkin selvisi täpärästi jatkoon maalitolpan avustuksella.

E-lohkon päätöskierrokselle lähdettiin mielenkiintoisista asemista. Lohkon kärjessä olivat neljällä pisteellä edelliskierroksella tasapeliin päätyneet USA ja Hollanti, joista yhdysvaltalaisilla oli käsissään paremmat kortit kaksi maalia paremman maalieron takia.

Hollanti kohtasi lohkojumbo Vietnamin, joka oli jo menettänyt mahdollisuutensa pudotuspeleihin. USA puolestaan kohtasi Portugalin, joka lähti otteluun valtavana altavastaajana, mutta jolla oli Vietnamista otetun voiton myötä vielä mahdollisuus kammeta itsensä neljännesvälieriin.

USA ja Hollanti tiesivät kumpikin, että niin voitto kuin tasapelikin riittäisi pudotuspeleihin. Portugali oli puolestaan pakkovoiton edessä Yhdysvaltoja vastaan. Jos Portugali voittaisi ottelun, pudottaisi se USA:n jatkosta – ellei Hollanti häviäisi samalla Vietnamille. Tässä tapauksessa Hollannin tie tyssäisi alkulohkoon.

Portugali – USA

USA aloitti odotetusti joukkueista paremmin. Etenkin Lynn Williams vaikutti olevan hyvällä pelipäällä. Laituri rakenteli ensin maalipaikan Alex Morganille ja oli sitten viimeistelemässä Rose Lavellen keskitystä, mutta kumpikaan tilanne ei johtanut yhdysvalalaismaaliin.

Portugali kuitenkin puolusti organisoidusti ja paransi peliään alun jälkeen. Vartin pelin jälkeen Kika Nazareth rakensi upean maalintekopaikan Jessica Silvalle, joka kuitenkin täräytti avopaikasta ohi USA:n maalin.

Ensimmäisen jakson puoliväliin tultaessa Portugali oli selvästi parempi kentällä olevista joukkueista. Joukkue piti palloa ja oli selvästi USA:ta paremmin valmistautunut elintärkeään otteluun. Historian jokaisissa naisten MM-kisoissa mitaleille edennyt USA oli pinteessä ensimmäistä kertaa MM-kisoissa mukana olevan Portugalin kanssa.

Puolen tunnin kohdalla USA kuitenkin loi huippupaikan. Morgan eteni pallon kanssa vasemmalla ja lähetti matalan keskityksen, joka oli kimmota maaliin Portugalin omasta pelaajasta. Ines Pereira kuitenkin torjui tilanteen hienosti, ja jotenkin ehti vielä torjumaan myös Williamsin yritykseen irtopallosta.

USA:n hyvä jakso ei kuitenkaan kestänyt kauaa, ja puoliajan lopussa Portugali oli jälleen joukkueista se, joka vaikutti vaarallisemmalta. Ensimmäisen puoliajan paras pelaaja, Portugalin Nazareth, loi ensin uudestaan hyvän maalipaikan Silvalle ja kokeili sitten itse vaarallisesti 25 metristä, mutta kumpikaan yritys ei löytänyt tietään USA:n maaliin.

Juuri ennen taukoa Yhdysvallat kuitenkin loi kenties jakson parhaan paikan. Naomi Girma nosti pallon Portugalin rangaistusalueelle ja Williams pääsi laukomaan, mutta veto suuntautui suoraan päin Pereiraa.

Kymmenen minuuttia toisen puoliajan alun jälkeen Morgan oli äärimmäisen lähellä onnistua maalinteossa. Yhdysvaltalaiskärki onnistui jo ohittamaan Pereiran, mutta Portugalin onneksi Diana Gomes ehti maaliviivalle siivoamaan Morganin pienestä kulmasta lähteneen vedon.

Ensimmäistä kertaa tuntui siltä, että USA oli ottanut komennon pelistä. Etenkin Lavelle, jonka saama keltainen kortti tiesi sitä, ettei hän pelaa neljännesvälierissä, vaikka USA sinne pääsisi, aiheutti Portugalin puolustukselle paljon ongelmia. Jakson edetessä upeaa ottelua pelanneen Portugalin bensa alkoi loppua ja hallinta siirtyä hallitsevalla maailmanmestarille.

Kymmenen minuuttia ennen taukoa yhdysvaltalaisten sydämet hyppäsivät kurkkuun, kun maalivahti Alyssa Naeher sähläsi keskityksen kanssa ja pudotti pallon vaaralliselle alueelle. Yksikään Portugalin pelaaja ei kuitenkaan ehtinyt irtopalloon.

USA rakenteli ottelun lopussa useita puolittaisia maalipaikkoja, mutta lähimpänä maalintekoa kävi silti Portugali. Ana Capeta sai pitkän pallon linjan taakse ja karkasi USA:n puolustukselta. Viimeistely-yritys jäi kuitenkin senttejä vajaaksi ja pallo osui Yhdysvaltojen tolppaan. Portugalin historiallinen jatkopaikka – ja USA:n jääminen ensimmäistä kertaa pudotuspelien ulkopuolelle – jäi lopulta vain muutaman sentin päähän.

USA etenee jatkoon lohkokakkosena ja kohtaa neljännesvälierissä Ruotsin, joka tulee voittamaan G-lohkon.

Portugali – USA 0-0 (0-0)

Vietnam – Hollanti

Hollanti ei aikonut jättää Vietnamia vastaan mitään sattuman varaan. Jo ensimmäisen viiden minuutin aikana Lieke Martens ja Esmee Brugts pääsivät toimittamaan palloa vaarallisen oloisesti Vietnamin rangaistusalueelle, mutta lohkojumbo selvisi eurooppalaisten terävästi alusta ehjin nahoin.

Kahdeksannella minuutilla Hollanti kuitenkin onnistui maalinteossa. Dominique Janssen lähetti pitkän pystypallon, jonka Martens otti taitavasti rinnalla haltuunsa ennen kuin chippasi pallon yli vastaan tullen Kim Tranh Tran Thin. Hollannin pidätellyistä maalijuhlista näki, että joukkue ei ollut tyytyväinen, vaan janosi lisää.

Lisää tulikin vain kolme minuuttia myöhemmin. Vietnam onnistui siivoamaan Hollannin kulmapotkun, mutta pallonhallinta jäi hollantilaisille. Danielle van de Donk sai syötön taskuun, sitoi upealla tempokuljetuksella Vietnamin puolustajat itseensä ja pelasi oivaltavan läpisyötön Katja Snoeijsille, jolla oli helppo työ viimeistellä ottelun toinen maali. Myös Snoeijs jätti juhlansa lyhyeen – Hollannin työ oli vielä kesken.

Seuraavaa maalia tarvitsi odottaa vain seitsemän minuuttia. Vapautunut Hollanti kokeili välillä onneaan kaukolaukausten muodossa. Sekä Jill Roord että Janssen ampuivat laukauksensa ohi maalin, mutta kolmas kerta toden sanoi. Brugts paukutti yhden turnauksen upeimmista maaleista kierteisellä vedolla takayläkulmaan. Nyt Hollannin pelaajat lopulta uskaltautuivat juhlimaan maalia.

Juhlinta ei kuitenkaan saanut Oranjea hellittämään. Vain viisi minuuttia edellisen jälkeen peli oli jo 4-0. Hyökkäyksen tueksi noussut toppari Janssen painoi vasemmalla laidalla sellaiset askelharhautukset, että Vietnamin puolustus jäi ihailemaan stadionin yhdeksättä katsomoriviä, ja keskitti pallon millintarkasti Roordille, joka sai siirtää sen tyhjään verkkoon.

Hollanti varmasti odotti USA:n lyövän Portugalin melko helposti, ja tiesi, että heidän tulisi tehdä Vietnamia vastaan kolme maalia yhdysvaltalaisia enemmän. Kaikesta näki, että Hollanti jahtasi vain ja ainoastaan lohkovoittoa. Vietnam joutui jo puolen tunnin jälkeen käyttämään ensimmäiset pelaajavaihtonsa koittaessaan edes jotenkuten pitää lukemat siedettävinä.

Hollanti jatkoi painostamistaan, mutta sekä Brugtsin että Stephanie van der Gragtsin yritykset suhisivat maalin ohi. Myös Vietnamin maalivahti Kim Tranh Tran Thi sai näyttää taitojaan venymällä sekä Roordin että Snoeijsin laukausten eteen.

Jakson viimeisellä peliminuutilla Vietnamin veräjänvartija venyi uudelleen upeasti Roordin lähietäisyydeltä tulleen yrityksen tielle, mutta irtopalloon ehti ensimmäisenä van de Donk joka vei Hollannin tauolle viiden maalin johdossa.

Vietnam vaihtoi tauolla maalivahtiaan samalla, kun Hollanti teki kaksi pelaajavaihtoa valmistautuakseen jo edessä odottavaan neljännesvälieriään. Kun USA oli ensimmäisen puoliajan jälkeen Portugalia vastaan maalittomassa tasatilanteessa, näytti Hollanti lähes varmalta lohkovoittajalta – mutta edelliskisojen hopeamitalistit tiesivät, että ilman lisämaaleja USA:lle riittäisi kolme maalia takaisin piikkipaikalle nousemiseen.

Toinen jakso oli selvästi hidastempoisempi kuin ensimmäinen, sillä Hollannin kaasujalka oli – ymmärrettävästi – alkanut hieman löystyä. Varsinaisesti ottelun tasaistumisesta ei silti voitu puhua, sillä Vietnam ei päässyt pallon kanssa etenemään juuri ollenkaan, ja pallonhallinta pysyi noin 75-prosenttisesti Hollannilla.

Vajaan tunnin pelin jälkeen Brugts iski jo Hollannin kuudennen maalina ja teki sen jälkeen uskomattomalla tyylillä. Hollanti riisti pallon korkealla Vietnamin alueella ja PSV:n 20-vuotias laituri upotti pallon jälleen 25 metristä Vietnamin maalin takayläseen. Maali oli käytännössä täysi kopio Brugtsin avausjakson osumasta.

Viisi minuuttia myöhemmin Vietnam antaa Hollannille aivan liikaa tilaa, mutta Roordin laukaus kimpoaa ylärimasta maalin yli. Jälleen viisi minuuttia välissä ja maali on uudestaan lähellä – Martensin osuma hylätään kuitenkin paitsiona VAR-tarkastuksen jälkeen.

Toisen puoliajan edetessä ottelun tempo rauhoittui entisestään. Hollantilaiset varmasti tiesivät, ettei USA ollut vieläkään onnistunut tekemään yhtään Portugalin verkkoon, mikä tarkoitti, että he olivat käytännössä jo napanneet lohkon kärkisijan.

Se ei kuitenkaan estänyt eurooppalaisia tekemästä vielä seitsemättä maalia. Van der Gragt lähetti vapaapotkun, jonka Roord puski Vietnamin verkkoon. Maali tiesi myös sitä, että kyseessä oli näiden MM-kisojen suurinumeroisin tähän asti ja samalla Hollannin historian suurin voitto naisten MM-kisoissa.

Hollanti nousi kenties koko tähänastisen turnauksen parhaalla esityksellä lohkovoittoon ja kohtaa varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa G-lohkon kakkosen, joka on joko Italia, Etelä-Afrikka tai Argentiina.

Vietnam – Hollanti 0-7 (0-5)

8’ Lieke Martens 0-1
11’ Katja Snoeijs 0-2
18’ Esmee Brugts 0-3
23’ Jill Roord 0-4
45’ Danielle van de Donk 0-5
57’ Esmee Brugts 0-6
83’ Jill Roord 0-7


Brentford - Newcastle United