Miesten jalkapallon MM-kisat alkoivat Qatarissa sunnuntaina. Kisajärjestelyt ovat, pohjattomasta kassasta huolimatta, kuitenkin niin retuperällä, ettei Qatarilla pitäisi olla mitään asiaa isännöidä kisoja, vaikkeivat maan ihmisoikeusasiat jo itsessään aiheuttaisi moraalisia ongelmia.

Qatar hävisi sunnuntain avausottelussa Ecuadorille 2–0. Lukemat eivät kerro koko totuutta ottelusta, sillä Ecuador oli pelin jokaisella osa-alueella jalan mitan edellä kisaisäntiä. Vaikka tilastot eivät ottelun päätteeksi olleet katastrofaaliset, oli Qatar ajoittain jopa hävettävän huono.

Kisaisäntä ei ole koskaan aiemmin hävinnyt miesten MM-kisojen avausottelua. Statistiikka on siinä mielessä ontuva, että järjestäjämaa on pelannut kisojen avausottelussa vasta vuodesta 2006 lähtien. Tässä tilanteessa se kertoo kuitenkin olennaisesti siitä, että Qatarilla on potentiaalia tulla kaikkien aikojen huonoimmaksi MM-kisaisännäksi.

Jo pelkästään sen takia MM-kisoja ei pitäisi järjestää Qatarissa. Qatarin maajoukkue ei ole niin huono kuin miltä se sunnuntaina näytti – se kuitenkin voitti Aasian mestaruuden vuonna 2019 – mutta se on silti joukkue, joka ei ole koskaan selvinnyt pelaamalla MM-kisoihin. Maassa ei myöskään ole jalkapallokulttuuria nimeksikään, mistä kertoo se, että lähes kaikki MM-kisojen stadionit on rakennettu tyhjästä, eikä niille ole jatkokäyttöä. Qatar ei ole, millään mittarilla, jalkapallomaa, eikä sen siksi tulisi isännöidä lajin suurinta tapahtumaa.

Myös ennen avausottelua järjestetyt viralliset avajaiset kertoivat irvokkaasti siitä, miten pielessä asiat Qatarin MM-kisoissa ovat. Huomio keskittyi enemmänkin siihen, ketkä maailmanluokan artisteista olivat kieltäytyneet esiintymästä Qatarissa kuin siihen, ketkä paikalla olivat. Suuren urheilujuhlan tunnelma loisti poissaolollaan.

Kenties pahinta oli se, ettei avajaistapahtuma yksinkertaisesti jaksanut kiinnostaa pätkääkään.

Petettyjä lupauksia, keinotekoista tunnelmaa – MM-kisat eivät tunnu kiinnostavan edes turnauksen järjestäjiä

Tunnelma MM-kisojen avausottelussa oli, ehkä jopa hieman odotusten vastaisesti, aivan hyvä. Tästä kuitenkin pitivät huolen pääasiassa ecuadorilaiset ja Qataria kannustamaan palkatut fanit. Paikalliset qatarilaiset istuivat katsomossa liikkumatta, äänettä ja ilmekään värähtämättä. He näyttivät olevan paikan päällä enemmän velvollisuudentunnosta kuin nautinnon takia. Toisen jakson alussa iso osa oli jo jättänyt stadionin taakseen.

Puolityhjät katsomot MM-kisojen avausottelussa ovat äärimmäisen irvokas ongelma, joka kertoo kaiken järjestävän maan jalkapalloinnokkuudesta. Kuitenkin se, ettei näissä MM-kisoissa voi olla missään vaiheessa varma, onko tunnelma peräisin aidoista vai maksetuista faneista, on vielä suurempi paha. Qatar on jäänyt kiinni siitä, että se on palkannut jokaisella maajoukkueelle faneja, joiden tehtävä on pitää yllä tunnelmaa ja esittää Qatar hyvässä valossa. Maailman suurimmassa urheilutapahtumassa riemun pitäisi olla aitoa.

Myös aitoa kisatunnelmaa kuitenkin nähtiin, kun Ecuadorin fanit alkoivat spontaanista huutaa ”queremos cerveza” (haluamme olutta).

Alkoholipitoisten juotavien myynti Qatarin MM-kisojen stadioneilla kiellettiin vain kaksi päivää ennen MM-kisojen alkua. Päivää myöhemmin oluen myynti kiellettiin myös fanialueilla stadionien ulkopuolella. Alkoholittomuus ei itsessään ole ongelma, sillä Qatarin lainsäädäntö kieltää sen nauttimisen julkisella paikalla. Se kuitenkin on, että maa oli luvannut höllentää lainsäädäntöään kisojen ajaksi, mutta veti lupauksensa takaisin vain hetki ennen kisojen alkua.

Petetyt lupaukset faneja kohtaan, jotka varasivat kisareissunsa täysin eri tietojen valossa kuin mitkä lopulta pitivät paikkansa, kertoo kaiken olennaisen siitä, kuinka paljon Qatar aidosti jalkapalloyhteisöstä ja tapahtuman rahoittavista faneista välittää. Jalkapallo ei ole maalle muuta kuin keino näyttäytyvä hyvässä valossa. Fanien läsnäolo on sille vain pakollinen paha.

Kaiken lisäksi Dohan Bidda Parkin fanialueella – joka avattiin yleisölle avajaispäivänä – koettiin heti vaaratilanne, kun järjestäjät laskivat alueella kapasiteettiin nähden liikaa ihmisiä. Paikalliset poliisit joutuivat lopulta purkamaan suman, jottei kellekään sattuisi mitään.

Myös turistien majoitusalueet ovat olleet lähes järjestäen puutteellisesti varustettuja tai jopa keskeneräisiä. Monet kisaturistit joutuvatkin majoittumaan rakennustyömaata muistuttavissa oloissa, vaikka maksavat majoituksestaan monta sataa yöltä.

Huolimatta siitä, että Qatar on tiettävästi investoinut MM-kisoihin 11 kertaa enemmän kuin mikään muu maa historiassa, ovat järjestelyt ympäri maata olleet epäonnistuneita ja poikkeuksellisen huonoja. Luulisi, että loputtomalla kassalla saadaan edes olosuhteet kuntoon, vaikka ihmisoikeusasioita ne eivät korjaisikaan. Näin ei kuitenkaan ole, sillä Qatarissa ei välitetä jalkapallosta tai sen yleisöstä sen enempää kuin mistään muustakaan.


Kanada - Uusi-Seelanti