Uefa julkaisi vastikään puolueettoman konsulttiyrityksen tekemän tutkimuksen, jonka mukaan kahden vuoden välein järjestettävät MM-kisat olisivat taloudellisesti ja urheilullisesti kestämättömät. Nyt Fifan puheenjohtaja on ottanut asiaan kantaa.

Jalkapallon MM-kisat on järjestetty koko niiden 90-vuotisen historian ajan – lukuun ottamatta maailmansotien luomia poikkeusoloja – neljän vuoden välein. Nyt Fifa kuitenkin haluaa muuttaa turnauksen kahden vuoden välein pelattavaksi. Muutosehdotuksen motiiveja on kyseenalaistettu laajalti.

Maanantaina Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino totesi, että kisat on mahdollista muuttaa kahden vuoden välein pelattaviksi, ja että Fifan kaikki jäsenmaat – siis kaikki maat, joissa pelataan virallisia jalkapallosarjoja – hyötyisivät muutoksesta.

Hyödyllä Infantino tarkoittaa yksinomaan rahaa. Liiton puheenjohtajan mukaan muutos tuottaisi Fifalle pelkästään neljän ensimmäisen vuoden aikana 3,9 miljardia euroa nykyistä enemmän. Tuota rahaa sitten jaettaisi eteenpäin kansallisille lajiliitoille, kuten Suomen Palloliitolle. Fifan laskelmien mukaan jokainen lajiliitto voisi saada neljän vuoden aikana jopa 22 miljoonan euron lisätulot nykyiseen verrattuna.

Harmillista on se, että dollaripinot tuppaavat usein vaikuttamaan liittojen päättäjien äänestyskäyttäytymiseen. Sen tietää myös Infantino.

– Jos äänestäisimme asiasta huomenna, kannattaisi enemmistö varmaan MM-kisarytmin muuttamista, Fifan puheenjohtaja sanoi.

Infantinon puheissa on vissi perä, sillä kansallisten lajiliittojen päättäjien tehtävä on parantaa jalkapallon olosuhteita ja kehittää lajia maassaan. Siihen tarvitaan rahaa, joten lisätulot saavat yleensä päättäjien jakamattoman huomion.

Maanosien lajiliitot, etunenässä Uefa ja Etelä-Amerikan Conmebol, ovat vastustaneet muutosta jyrkästi, ja uhanneet kahden vuoden välein pelattavia MM-kisoja jopa boikotilla. Näidenkin kahden lajiliiton suurimpana motivaattorina toimii kuitenkin raha.

Uefa julkaiseman tutkimuksen mukaan sen tulot saattaisivat pudota jopa kolme miljardia euroa neljän vuoden syklillä, jos MM-kisat muutettaisiin kahden vuoden välein pelattaviksi. Muutos johtuu ennen kaikkea siitä, että Uefan suurin tulonlähde, jalkapallon EM-kisat, muuttuisi käytännössä arvottomaksi sekundaturnaukseksi, jos MM-kisat pelattaisiin joka toinen vuosi. Sama kävisi Conmebolin Copa Américalle.

Loppukädessä tulot siis todennäköisesti pysyvät jota kuinkin samoina, muuta niiden allokaatio muuttuu, jos MM-kisat muutetaan pelattavaksi joka toinen vuosi. Tämän vuoksi kyseessä on ennen kaikkea poliittinen peli Fifan ja kahden vahvan maanosaliiton välillä.

Infantino sanoi maanantaina, että hänen työnsä on pohtia eri sidosryhmien kanssa sitä, mikä jalkapallolle olisi parhaaksi. Valitettavasti hän vain miettii paremmuutta ainoastaan rahan kautta. Lisää rahaa tarkoittaa Infantinolle parempaa lajia, ja hän vähät välittää siitä, mitä muita vaikutuksia muutoksilla on lajille.

Sama tuntuu määrittävän päätösten järkevyyden Uefalle ja Conmebolille, vaikkakin on myönnettävä, että Uefa nosti huolenaiheeksi myös pelaajien nousevat pelimäärät ja pienempien maajoukkueiden kannalta kestämättömän maaottelukalenterin.

On silti irvokasta, ettei kukaan tunnu välittävän tai puhuvan siitä, mikä olisi lajin arvokkuudelle parasta. Kahden vuoden välein pelattavat MM-kisat johtaisivat väistämättä jalkapallon MM-kisojen arvostuksen laskemiseen. Pahimmillaan se voisi johtaa tilanteeseen, jossa fanit pitäisivät jalkapallon MM-kisoja höpöhöpö-kisoina hieman jääkiekon MM-kisojen tapaa. Pelaajat alkaisivat jättää turnauksia väliin palautuakseen kauden rasituksista, ja yhtäkkiä olisimme tilanteessa, jossa jalkapallomaailmassa ei ole enää kansainvälistä turnausta, jossa haluavat pelata kaikki maailman parhaat pelaajat.

Toisaalta Infantino on ehdottanut, että MM-kisat voitaisiin pelata kahden vuoden välein niin, etteivät samat joukkueet voisi pelata peräkkäisissä kisoissa. ”Kakkostason” maajoukkueilla pelattava lohdutusturnaus olisi kuitenkin vain irvokas yritys tehdä lisää rahaa MM-kisojen brändillä. Sen arvostus ei ikimaailmassa nousisi samalle tasolle kuin MM-kisoilla tänä päivänä.

On kuvaavaa, että Euroopan sarjaorganisaatiot ja kannattajaryhmät – siis ne, joiden varaan lähes koko jalkapallopyramidi rakentuu – ovat olleet yksimielisesti muutosta vastaan.

Kukaan ei vain ole halunnut kysyä heidän mielipidettään mahdollisista muutoksista. Kenties siksi, että vastaus olisi ”asiat ovat hyvin nyt”, mikä ei tuo lisää euroja ahneille päättäjille.